BEN (NEVÜS) ÇIKARILMASI
Benler insan vücudundaki gelişim nedeni tam olarak bilinmeyen farklı koyuluk tonlarında renkli yassı veya kabarık yapılardır. Bir insan vücudunda ortalama 20-80 civarında ben vardır. Genetik yatkınlık görülür. Güneşe maruziyetin ben oluşumunda etkisi olduğu düşünülmektedir. Nadiren bu benlerden kanser gelişimi görülebilir, bu nedenle benlerdeki değişimler göz ardı edilmemelidir.
Aşırı güneş ışığı maruziyeti, benlerin sürekli tahriş edilmesi (kurcalama, her traş sırasında kesilme, tıbbi olmayan yöntemlerle beni düşürmeye çalışmak gibi) ve genetik yatkınlık gibi sebeplerle benlerden deri kanseri gelişimi görülmektedir. Bir benin kansere dönüşümünü düşündüren değişimler: hızlı büyüme, şekil değişikliği, kabarma, kaşınma, renk değişimi, koyulaşma veya alacalanma, çevre deri renginde açılma ve kanamadır.
Benlerin alınması lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ben, bir elips şeklinde çıkartılır. Alınan benin patolojik incelenmesi gereklidir. Ben alınması kanser riskini arttırmaz, ortadan kaldırır.
Her cerrahi işlem belli bir iz bırakır. Bu işlemde bırakılan izler yüz hatlarına paralel olduğundan çok az dikkat çeker. Alınacak dikişler varsa yerine göre 6-14 gün sonra alınır. İzin daha az dikkat çekmesi için masajlar ve güneşten koruma önerilir.